نحوه عملکرد کولرهای گازی

نحوه عملکرد کولرهای گازی

برای پاسخ دادن به این پرسش که کولر گازی چگونه کار می کند، می بایست ابتدا با قسمت های مختلف کولر گازی آشنا شد. یک کولر گازی از سه قسمت اصلی زیر ساخته شده است:

  1. کمپرسور
  2. اواپراتور
  3. کنداسور

در داخل هر سه این قسمت ها گاز فریون در حال گردش است. به طور کلی گاز های فریونی دارای این ویژگی هستند که اگر متراکم شوند و سپس رها شوند، با جذب گرمای محیط به خود، سبب خنک شدن محیط می شوند.

گاز فریون

 

کمپرسور

کمپرسور همونطور که از نام اش پیداست، قطعی است که عملیات کمپرس و فشرده سازی گازهای فریونی را بر عهده دارد. کمپرسورها انواع گوناگونی دارند که هر یک برای انجام اهدافی خاص مورد استفاده قرار می گیرند. (برای آشنایی با انواع کمپرسور و کاربرد هر کدام از آن ها می توانید به مقاله “راهنمای انتخاب و خرید کولر گازی” مراجعه فرمایید). بر این اساس، کمپرسور با متراکم کردن گاز، آن را به سمت اواپراتور هدایت می کند.

کمپرسور کولر گازی

اواپراتور

اواپراتور یک لوله با خمیدگی های زیاد است که توسط شبکه ای از فین ها، سطح تماس آن با هوای محیط افزایش یافته است. معمولا در برابر اواپراتور فن هایی تعبیه شده است که با مکش هوای اتاق و عبور دادن آن از بین فین های اواپرتور، باعث خنک شدن هوا شده و سپس هوای خنک شده را از خروجی دمپر به بیرون پرتاب می کند. یعنی در واقع کولر گازی همان هوای موجود در اتاق را به گردش می اندازد و طی این گردش با انتقال گرمای هوای اتاق به گاز فریون سرد، موجب خنک شدن محیط می شود؛ و هوای جدیدی را به داخل اتاق تزریق نم یکند. به همین دلیل نیاز هست تا هنگام کار کردن کولرگازی، تمامی درها و پنجره های اتاق بسته باشد. درست برخلاف کولرهای آبی که با تهویه فشار مثبت، هوای خارجی را به داخل اتاق وارد می کند و اگر محیط کاملا بسته باشد، موجب شرجی شدن محیطی که کولر آبی در آن کار می کند می شود. در نتیجه استفاده همزمان از کولر گازی و کولر آبی در یک محیط توجیهی ندارد. طی روند چرخش هوای اتاق توسط کولر گازی و میعان صورت گرفته برای بخار آب موجود در هوا، مقداری آب به وجود می آید که توسط سینی درین در پایین اواپراتور جمع آوری و به خارج از پنل هدایت می شود.

اواپراتور کولر گازی

کندانسور

کندانسور نیز ساختاری شبیه به اواپراتور دارد. یعنی لوله ای با خمیدگی های بسیار است که توسط شبکه ای از فین ها احاطه شده تا سطح تماس آن با هوای محیط افزایش یابد. گازی که اواپراتور را ترک می کند، به دلیل جذب گرمای محیط به خود دمایش افزایش یافته و کاملا منبسط شده است. در نتیجه متراکم کردن مجدد آن انرژی زیادی مصرف می کند. بنابراین لازم است این گاز قبل از بازگشت به کمپرسور، با از دست دادن دمای خود منقبض تر شود. کندانسور قسمتی است که گاز در آن گرمای خود را به سیال دیگر (که در خصوص کولر های گازی، اتمسفر می باشد) منتقل می کند. از این رو کولر های گازی در دسته بندی سیستم های تبریدی تراکمی هواخنک قرار می گیرند؛ بدین معنی که کندانسور آنها توسط هوا خنک می شود.

کندانسور کولر گازی

گاز بعد از آن که در کندانسور دمای خود را از دست داد مجدد به کمپرسور بر می گردد و این سیکل ادامه می یابد. در مورد کولر های گازی سرد و گرم، سیکل هیت پمپ به طور کامل قابل بازگشت می باشد و کولرهای گازی می توانند کنترل آب و هوایی کل سال را برای گرمایش خانه شما در زمستان و سرمایش و رطوبت گیری آن در تابستان فراهم کند. یک هیت پمپ در زمستان ها منبع هوای گرم را از هوای خارج جذب می کند و در تابستان ها گرما را به هوای بیرون پس می دهد. اما از آنجا که گازهای فریونی در دماهای منفی به سرعت کریستاله می شوند، در فصول سرد بر روی کولر گازی به عنوان یک وسیله گرمایشی نمی توان حساب چندانی باز کرد.

جهت بررسی و خرید انواع کولر گازی اینجا کلیک نماید.

نظرات بازدیدکنندگان